Doelstellingen

Digitaal toegangspunt tot de ‘chartrier’ van Vlaanderen

Rijksarchief Gent, Fonds Saint-Genois, 2: chirograaf uit 1168.

Een centrale doelstelling van het project REIGN is de realisatie van een nieuwe digitale inventaris die toegang biedt tot de oorkondenschat van de graven en gravinnen van Vlaanderen (1086-1559). Dit zal de toegankelijkheid van deze fascinerende collectie voor wetenschappers en het grote publiek aanzienlijk vergroten.

Dit portaal brengt de vier deelcollecties (Fonds de Saint-Genois, Fonds Gaillard, Oostenrijks Fonds en Chronologisch Supplement Wyffels) virtueel samen en doorzoekbaar, samen goed voor meer dan 4000 documenten.

Hiervoor worden nieuwe archivistische beschrijvingen van de stukken gemaakt en worden elementen uit de nieuwe internationale archiefstandaard Records in Contexts geïmplementeerd. De digitale beelden van de charters worden gekoppeld aan de nieuwe beschrijvingen en geïntegreerd in de bestaande online zoekmachine van het Rijksarchief. Op die manier worden ze rechtstreeks raadpleegbaar voor de gebruiker.

Kennis en inzicht over het grafelijk bestuur
en de administratie

De digitale inventaris maakt nieuwe invalshoeken en perspectieven voor historisch onderzoek mogelijk omdat het voor de gebruiker eenvoudiger wordt om verbanden op te sporen, stukken met elkaar te linken en inzicht te krijgen in de onderlinge samenhang van delen van de collectie.

Concreet kan bijvoorbeeld de rol van vrouwelijke actoren binnen het grafelijk bestuur beter zichtbaar gemaakt worden, denk aan het aandeel waarin vrouwen betrokken waren bij bepaalde rechtshandelingen, zegel- en oorkondingspraktijken.

Inzicht in de archiefgeschiedenis van de collectie

Archiefingrepen uit het verleden bepalen tot vandaag sterk onze blik op de collectie, daarom wil REIGN die ingrepen zichtbaar maken en contextualiseren. Zo levert het project ook nieuwe inzichten op in het relatief jonge veld van de archiefgeschiedenis.

De virtuele reconstructie van de oorkondenschat door de eeuwen heen leert ons heel wat over archiefpraktijken in het verleden. Met welke intenties en beweegredenen brachten klerken, kanseliers, verzamelaars, historici en archivarissen in het verleden documenten bij elkaar? De studie van oude inventarissen levert meer kennis op over hoe tijdgenoten de collectie percipieerden.

Rijksarchief Gent, Kleine Varia, 18: zestiende-eeuwse kopie van de inventaris uit 1388 van de grafelijke oorkondenschat.

Heuristische handvaten voor de collectie

REIGN wil de gebruiker verder op weg helpen om de collectie te consulteren en ontwikkelt daartoe enkele praktische instrumenten waaronder een zoekwijzer, toelichting bij archiefvormers en een overzicht van afgedwaalde stukken.

Daarnaast willen we met grote en kleine verhalen op deze website de nieuwsgierigheid prikkelen en geïnteresseerden naar de collectie toeleiden. Lees er bij de nieuwsberichten meer over.

Ook via de nieuwsbrief en Facebookpagina van het Rijksarchief houden we geïnteresseerden op de hoogte.